Saturday, July 25, 2009

]step by step[

BISMILLAH
dah lame tak tulis kat blog..
aiyoo..too many things need to be done lately..
---------
sejak balik dr msia 12 july haritu, kehidupan mmg amat tak teratur.sume benda wat kelam kelabut je, nak kejar ni pikir yg tu, last2 sume tinggal huhu. smalam pikir2 balik sume perkara, hmm rasenye need kepada wise planning..
---------
PLANNING???
sy amat lemah bab ini dr dulu smpai skarang sbb dr kecik tak reti wat decision..always my family yg buatkan. tp skrg dh hidup sndiri so i shud know how to plan by myself la kan..amat serabut kepala smlm, until aft chatting ngn "mereka", hati ini trus tenang dan bersemangat kembali hehe..lots of thanx kpd "mereka". so aft dah ok, sy duk elok2, tenang2 pkir balik sume2..]step by step[ akhirnya alhamdulillah dpt juga susun perancangan.. harap2 perancangan ni dpt sy laksanakan..

pg semalam, huhu camane la sy boleh buat keputusan yg kalo saya fikir balik mmg merugikan diri snd, smpai bile kite nak lari dari masalah sedangkan masalah tu yg akan mengajar kite tuk jadi lebih matang dlm meniti kehidupan ini.. kalau asik lari je jgn harap kite boleh deal dgn masalh yg akan dtg sebb hdup kite ni mmg penuh dugaan dan cabaran kan. dan dugaan yg kite hadapi actually adlah preparation bg kite tuk hadapi dugaan yg lebih besar. samela macam ade satu kajian ni, antara child A and Child B, child A ni dr kecik mak die jage die giler2 hygiene la while child B ni mak die jage die bese je takdela hygiene bebenar.. ikut kajian bile besar nnti child A punye risiko tuk kena pathogenic infection lagi besar dr child B yg mungkin dah terexpose dgn infection2 ni mase kecik dulu n dah ade immunity. macam tu jugakla dalam kite nak cope with problems. once kite penah cope ngn problem2 ni insyaAllah next time akan lebih mudah.

tapi tak sangka juga keptusan yg sy buat pg tu merisaukan seorg ukhti ni, asif byk2 kerana menyusahkan, tu la zulaikha lain kali buat keputusan pikir masak2 dlm keadaan tenang dan ingt org lain nak yg terbaik tuk diri kite tetapi mengapa kite tak nak yg terbaik itu.. rugi betul!!!

SEMOGA TIADA ISTILAH FUTUR DALAM KAMUS HIDUPKU LAGI

3 comments:

Noor Hanisah Mohd Ishak said...

adela hikmah tu.

moga thabat sahabat.

Siti Zulaikha Zulkifli said...

syukran hanisah ishak..

28hb dah tak lame hehe^^

biscuck said...

wa makaru wamakarallah..
wallahu khairal makirin~