Tuesday, October 6, 2009

`!panjangnya sy taip!`


Bismillah

harini genap 50 hari blog tak diupdate..huhu..kemalasan yg amat sgt, sampai profil diri kat blog pon still tahun 3 lagi, tapi tadi usha2 blog nisah tibe2 tergerak nak tulis kembali. bukannya tak nak update, haritu be4 cuti mmg dah plan nak post entry kat blog ttg ape2 yg dibaca tapi tak kesampaian memandangkan cuti amat pack dengan kerja2 Sambutan Pelajar Baru (SPB) sehingga tak sempat nak baca ape2, yg sempat baca pun tak habis lagi.

baru je buat azam nak mula membaca tapi smpai skrg tak tercapai..ntah bila la nak jadi seseorg yg suka membaca buku..blog boleh plak baca tp buku betahun la nak habis esp kalo buku cerita n novel. hobi suka beli buku sbb nmpak cam bess isinya dan buku lawa tapi bacanya 2-3 kali pastu stop, simpan kat almari. sedangkan masa kecik2 dulu mmg minat baca buku tp dah besar ni tak layan pulak buku2 melainkan bila terpaksa. example buku medic, setakat 3 tahun dah study medic, buku2 die lawa lagi cam tak sentuh except tu subject yg dr tanya sebijik2 dari buku. untuk tahun 4 ni..kena r baca Macleod tu walaupun tak gerak2 bile baca haha.

50 hari ni ape yg saya buat, cuti haritu nak dekat sebulan tapi tak rase sebulan pon, tup tap tup tap eh dah habis cuti dah. bukan tu je ramadhan tahun ni pun rase sekejap huhu.. walau camne pun, syukur alhamdulillah cuti aritu mmg byk diisi dgn bnda bermanfaat. pagi2 dah kena bangun takleh tido balik pas subuh sbb kena bergegas sana sini dgn driving classnye, tugas spb nye. kalo tak sure tido la lagi2 puase dan kawan2 pun takde nak buat teman. yang ade cik muneera je la yg menemani di rumah sebelah kiri spjg cuti dan cik amirah rumah sebelah kanan separuh cuti.

bila spb betul2 start mmg tak lekat rumah la..gomen mun dan mira..macam2 kt kate nak buat, nak masak tu nak masak ni, nak kemas tu nak kemas ni ,nak pgi sane nak p cni tp tak kesmpaian hajatnya huhu..buat tenten dan yayan, maaf gak tak dapat nak lepak kat rumah korang walaupun dah dpt reserved bilik enon tuh, bukan niatku nak sombong ngn korang --> ditujukan khas kepada faten..i really luv u ok hee..buku Macleod yg katenye nak bace be4 masuk klinikal pun tak baca. haih ape nak jadi..tp bile tnye balik, ramai je tak bace kire same la haha.

hmm..walaupun penat dengan taklifan kerja sebagai Timb. Biro Penempatan SPB haritu, alhamdulillah banyak yg dapat sy belajar. menjadi seorg yg terurus masanya, terurus kerjanya. selama ni wat keje cincai2 je, ye la manela penah dpt jadi ajk besar2 ni, ni sebab ramai sgt yg balik, yg salu jadi ajk pon balik, yang tinggal ciput je. yang nak terima keje lagi ciput haha.. tp batch sy yg akhawat tak balik 10 org ni sume menyumbang alhamdulillah.. thanx faten bawak sazah jalan2..sorila tak dpt teman pgi skli, jgnlah panggil kite jahatttt lagi ye..=p

dalam kepenatan berpuasa smbil bekerja menyambut kedatangan student baru, sentiasa ade je yg sering mengingatkan sy tuk tajdid niat kerana Allah ta3ala..syukran. kadang2 tu kita lupa tuk sandarkan kerja itu kepada Allah, sedangkan itu adalah satu peluang yg Allah sediakan tuk kita dapat pahala dan keberkatan dariNya. walaupun agak tensi sedikit dgn beberapa pihak kerana dianaktirikan tp nak buat camne kami trima ngn redha -->ucapan khas tuk batch sy (10org tu je hehe). skrg ni bila fikir kembali, dh berlalu dah detik2 manis tu, kdg2 tersenyum gak dibuatnya. bila penat dibalas dengan kegembiraan terasa amat berbaloi skali..

alhamdulillah tahun ni dapat kenal sume jnr just tahun 1 yg akhawat, kalo sy balik msia hmm ntah kenal ntah tak dorg tu nnti, ye la bila masuk klinikal ni mane pgi jamiah dah duk hosp je, lecture pon kat hosp..gamaknye tak jumpe la mereka tuh..walaupun takde ape yg sy dpt dr SPB tu, gaji mahupun layanan yg baek as snr yg tinggal tuk smbut adek2 jnr ni, bila muhasabah kembali, mungkin Allah nak bagi sy sumthing yg lagi besar dari benda2 ni.. akhirnya sy jumpe..itulah nikmat ukhuwah.

bila jalan kat mane2 jupe adek2 ni sume tegur beri salam kate, "lame tak nampak kak zu", "rindunye", "bila nak pgi halawiyat lagi kak", "bila akk nak dtg sakan?". hee, comel sungguh mereka ni, sayang la plak kat dorg ni. penat jugak hafal name dorg smpai tercampo2 name pon ade huhu.. ukhuwah yg terbit dari hati2 yg cintakan Allah, yang inginkan kebaikan mmg lain sungguh dari persahabatan biasa. semoga ia kekal hingga ke syurga..bukan hanya bercinta sampai ke syurga (mira=p) tapi mari berukhwah sampai ke syurga.. Ameen..

berkaitan dgn raya aidilfitri haritu, dgn jujurnya saya katakan raya mmg agak bosan bile kawan2 sebatch takde huhu.. salu nmpak muke korg pagi2 raya tibe korang takde syahdu betul. lain kali jangan la balik ramai2 sgt huhu.. photographer takde (syamin), yg suke tangkap gambar pon takde, yg masak rendang sedap pon takde huhu.. dgn housemate pon takde, tak masak la raya, dapo bersih je haha sbb malam raya baru cuci..org bertakbir kite mencuci lalala.. okla jugak ade takbir org melayu tuk raya kali ni..ingtkan ramai balik takdela, kalo takde sure tak rase raya punya la.. tp bab2 hidang makanan ni hmm kepada para tetamu tak digalakkan habiskan sume smpai kering kontang bekas makanan..tak manis gayanya.. tp dah lapar kan nak buat camne huhu..dimaafkan.

tu saja nak tulis arini..dah ngntuk nak tidoo..penat r diri dalam wad..

5 comments:

Maesarah bt Arwani said...

cik zu kuat!!!!!!!!!!!!!!

ni la masanya nak test stamina..

selamat masuk tahun clinical..
(^________^)

sayang cik zu!!

arraheeq said...

besnye smbut junior n scra xlgsg dapat knal derg sume!!penat yang ade keuntungan,insyaAllah :)

sgt jeles,ok.huhu.hati mmg ade kat joden even badan ade kt msia mase fly blk,las2 lgsg terkandas kat msia(T_T)

btw,happy clinical cikzu.clap3 :D
n slamat handle kanak2 :p
salam rindu~

Siti Zulaikha Zulkifli said...

mae: kekuatan ku ade bersama kelebihanmu hehe,
doakan dikuatkan..penat wee

huda: huhu, kami tunggu huda balik hee..
huda hepi2 gak kat msia =)
kanak2 masih bukan pilihanku haha

Muneera MH said...

cikzuuuuuuuuuuu

mahalabiah??

^_^

Siti Zulaikha Zulkifli said...

tau makan je mun ni.. sile wat sendiri lambang i bz hehe