Thursday, December 25, 2008

Cik Ayam Berlari2 @ Chicken Run

Chicken Run

"ini ialah hailer PERMAI"

Manisnya ayam manisnya ukhwah


20/12/o8 hari Sabtu bersamaan 22 Zulhijjah 1429 Hijriah aritu BKASJ, MPKJ, MSSJ buat satu program namenye CHICKEN RUN. Zimah(YdPah BKASJ terhormat) dengan mangitnye mengajak saya join prog tuh..hee.. Alhamdulillah terbukak ati nak join. Thanx zimah. This is my first tyme join program menyembelih ayam.

Walaup0n dtg lambat sampai zimah dah call dan terlepas taklimat pertama sebab ade 'tuut' tp alhamdulillah dpt join smpai prog habis. Sekumpulan dgn mae, mun, k.hajar n cik santun@syafiqah merangkap group 6. Mula2 ktrg diberi arahan tuk pilih sape nak sembelih sape nak pegang ayam sape nak cabut bulu ayam sape nak nyalakan api n bla2. After dah pilih2 org yg sesuai, mae jadi penyembelih, cabut bulu ayam same2, bara api tuk barbecue plak dah ade org wat..senang keje..zulaikha n syafiqah pegang ayam( pegang pon nak 2 org adeh), mun tolong merakam video, kak hajar tukang bg semangat yeah!.

Then 2 ustaz demonstrate how to sembelih that ayam. Unfortunately the first one cannot be eaten (Haram) becoz terpot0ng ikut blakang leher. The 2nd one plak, putus kepalanya. But still can be eaten just Makruh hukumnya. Akhirnya, tibela saat para akhawat menyembelih ayam. Ikut turn group. Luckily my grup not the first one, kalo tak cuakz je dibuatnye. Kalo nak diceritakan, byakla aksi2 yg dpt dilihat bile akhawat pegang n nak sembelih ayam. Mase nak sembelih tu, ade yg nak pilih ayam mane satu p0n susah, ade yg tgh2 sembelih ayam tu berak la, ade yg tudung n muke die kena kipas2 ngn kepak ayam la (bau die..fuyyo mengancam..abeh microorganism enter resp system). Lawak pon ye jugak. Tapi keseluruhannya smooth je. Sume ayam yg akhawat sembelih lepas syarat sembelihan. Alhamdulillah.

Lepas ayam tu dah direndam dlm air panas, ktrg cabut bulu2 ayam tuh. Leceh gak kerjanya, selama ni beli kat kedai dah siap clean n clear ayam tuh dr bulu. Dah carik2 bulu ayam tuh ktrg pon mulela mengeluarkan isi or organ2 dlm diri ayam tuh. OPS! tibe2 ktrg trpecahkan hempedunya..hijau ayam tu jadi. Naseb bek tak pahit ke ape ayam tuh. Tgh2 sebok kuarkan isi2 prot sume tibe2 kat bhgn junction between stomach n esophagus ayam tuh boleh ktrg terjumpe dedak ayam(makann die). Huhu, sian die tak sempat nak digest pon makanan die makan tp dah kena sembelih. Takpe ayam, kamu disembelih kerana ALLAH.

Dah potong2 sume ktrg cuci ayam tu. Thanx kepada adek arab mane dtg ntah yg tolong curah2 kan air tuk cuci ayam. Ktrg tak perap lame p0n ayam tuh, trus dibarbecue kan. Marinate yg disediakan ramai kate sedap.. Tahniah kepada si pembuat marinate. Bolehla ajar camne nak buat pasni. Then bakar punye bakar smpai rase pihak bomba pon bleh dtg sebab berasap sangat, akhirnye siap la ayam barbecue tuh. Puas ati la dgn keje yg ktrg dah buat. After nasik ayam sup timun tomato puding jagung sume sampai, kami sume pon menjamu selera dgn sedapnya. Kenyang alhamdulillah.

Walau ape2 pun yg berlaku, pengalaman bersame ayam2 ni amat berharga. Ukhwah yg terbina semasa program ni berjalan diharap berkekalan hingga ke jannah insyaALLAH.
Ape yg dh dipelajari pula pasni harap boleh diguna pakai. Hehe, doktor perempuan boleh sembelih ayam..hmm..quite interesting la. Oleh itu, kita perlu persiapkan diri kita dgn kemahiran2 seperti ini dan juga ilmu2 tentang Islam dan bukan sekadar hanya jadi doktor biase sahaja yg hanya tahu tntg ilmu kedoktoran. We need to be different and outstanding. Maka, jom same2 kita ubah diri ke arah yg lebeh baik dan diredhai ALLAH. MARI!!


Abu Ya'la Syaddad Ibn Aws r.a narrated that Allah's Messenger s.a.w said,
"Verily, Allah enjoined goodness (perfection@ihsan) on everything; so when u kill, kill in a good way; and when u slaughter, slaughter in a good way, So each one of u should sharpen his knife and let the slaughtered animal die comfortably" [Collected by Muslim]

2 comments:

cik santun.. said...

cikzuuu.. nk gmbr lg... kate nak masukkan vdeo org yg kene kipas ngn kepak ayam tu, hahahahaa...

Siti Zulaikha Zulkifli said...

haha..nnti2 ye hehe