Friday, December 19, 2008

kata2 yg tidak terjage

Kata2nya betul2 membuat aku tersentak. Ak terdiam kaku memikirkan kesilapan yg telah ku lakukan. Astaghfirullah.. aku telah melukakan hati seorg sahabat karib ku. Betulla pepatah ni "terlajak perahu boleh diundur, terlajak kata buruk padahnya". Nak putar balik mase betulkan keadaan ak tak mampu. Kata2 yg kluar dr mulutku dah tak leh nak tarik balik. Ak btul2 buntu. Maaf telah pun dipinta tapi adkh luka di hati boleh hilang sekelip mata. Kalau ak kat tmpat die pun tentu ak juga akan rase ape yg die rase. Satu hari ni ak cube nak lupekan masalah ni tp ia still bermain2 dlm fikiranku. Berkali2 ku menekan text msges yg dterima. Membacanya berulang2 kali. Ak menangis memikirkan tindakan yg 'bodoh' yg telah ak lakukan. Ak kate ak sayang dia kerana ALLAH tp kenapa..kenapa ak still buat begitu kepada dia. Ak rase mcm ak menikam die dr blkang walaupun ak tak maksudkan. Kata2 yg tak dijaga mmg boleh memakan diri kita secara tak sengaja. Konklusinya, diam itu lebih baek dari terlalu byk berkata2. Tegurannya betul2 membuatkan ak tersedar. Tersedar tntg ukhwah fillah..ukhwah fillah yg sering dilaungkan itu..adakah ak sudah mencapainya. Tahapnya yg paling rendah adlh bersangka baek. Sudahkah ak mnjadikan ia sbg sbhgn dr hidupku. Muhasabah dirimu wahai manusia yg sering lupe. Tahap yg tertinggi pula adlh 'ithar' (melebihkan seseorg dr diri kite snd). Bagaimana dgn dirimu? Allah telah menjadikan ukhwah itu sungguh indah bg umatNya. Same ade kite hargai atau pon tidak. Ukhwah yg terjalin antara ak dan dia dan sahabat2ku yg lain amat ak hargai. Tanpa mereka mungkin ak masih terkapai2 mencari pengertian diri hidup d dunia yg sementara ini.

INGATKANLAH AKU KETIKA KU TERLUPA WAHAI SAHABATKU


Doa rabithah hati ni aku tujukan buat insan yg amat ku sayang..terima kaseh kerna mengingatkan diriku

Ya Allah
Engkau mengetahui bahawa..
hati-hati ini telah berkumpul kerana mengasihi Mu
Bertemu untuk mematuhi perintah Mu
Bersatu memikul beban dakwah Mu
Hati-hati ini telah mengikat janji setia..
untuk mendaulat dan menyokong syariatMuAlign Center

Maka eratkan lah ya Allah akan ikatannya
Kekalkan kemesraan antara hati-hati ini
Tunjukkanlah kepada hati-hati ini..
akan jalannya yang sebenar
Penuhkanlah piala hati ini..
dengan limpahan iman, keyakinan dan keindahan tawakkal kepada Mu
Hidup suburkanlah hati-hati ini..
dengan makrifat, pengetahuan sebenar tentangMu

Jika Engkau mentakdirkan mati
Maka matikanlah pemilik hati-hati ini..
sebagai para syuhada' dlm perjuangan agama Mu

Engkau lah sebaik-baik sandaran..
dan sebaik-baik penolong ya Allah
Perkenankanlah permintaan ini
Amin ya rabbal A'alamin..

7 comments:

biscuck said...

:)

hop evrything will be fine~

masih ada masa untuk mngubati luka~
insyaAllah

cikzu said...

time kaseh kak nik

مرضيا تي محمد جا ميلي ~ said...

sabar ye ka..

hati manusia, sekali terluka mmg sukar sembuh.

tapi perlu diingat,pemilik hati adalah Allah.
banyakkan berdoa pdNYA supaya insan yg disakiti memaafkan kamu sepenuhnya.

chill;)

Anonymous said...

dearest zulaikha,

dont feel toooo bad .. we ALL make mistakes and yes .. sometimes we need others to be honest in telling u d truth

telling a loved one the truth about something that "she" know will hurt them can be difficult

Juz let go of wut u can't change...

i trust u zulaikha...i know u love her lillahita3ala...i know u didnt mean to hurt her

everything will b ok...dont worry

^____________^

biscuck said...

pengalaman itu pengajaran buat kite...

cikzu said...

korg.......time kaseh sgt2. terharu ni..... luv u all my fren

biscuck said...

knik fren kan?..kasihmu diterimaa~