Monday, January 5, 2009

"Mujaddidun"

Mari jadi org yg membuat pembaharuan jom. Mari ikut Sheikh 3amru Khalid

Bismillahirrahmanirrahim..

Manusia selepas nikmat Islam dan Iman yg kita syukuri sangat2, kita ade satu lagi nikmat which is nikmat Akal. Bukan cam singa..100 tahun akan dtg..singa is still singa lagi kan [dipetik dr kata2 pakcik 3amru Khalid dlm ceramahnya di Irbid, Jordan]. Dengan nikmat Akal inilah yg membezakan kita dengan makhluk ciptaan Allah yg lain, dengan akal jualah yang membolehkan kita berfikir yang mana baek yang mana buruk dan melakukan perubahan based on ape yg dilihat perlu. So kat cni nmpak kepentingan kita utk jadi seorg yg melakukan pembaharuan or mujaddidun in reviving Islam back, naekkan semula khilafah, kembalikan akidah umat Islam balik.. bak kata sheikh 3amru Khalid sape lagi kalo bukan kita yg merupakan

Kamu(umat Nabi Muhammad) adalah umat yg terbaik yg dilahirkan untuk manusia, (kerana kamu) menyuruh berbuat yg ma3ruf dan mencegah dari yg mungkar, dan beriman kepada Allah... (3:110)

Kita mengaku kan kita umat Nabi Muhammad, kita mengaku Nabi Muhammad pesuruh Allah at least setiap kali kita tahiyat dalam solat. Jadi kat cni kita adlh umat terbaek yg disebutkan dalam quran yakni dalam kalamullah ini tapi dgn syarat..syaratnye umat terbaek tu seperti dalam ayat di atas--> mereka yg melakukan amar ma'ruf nahi mungkar selain beriman pada ALLAH..

situasi umat pada hari ini, ramai je yang beriman dgn ALLAH tapi berape ramai yang menyuruh kepada kebaikan DAN melarang yang mungkar.. Ade certain org amar ma'ruf buat tp nahi mungkar tak.. Ade org tu plak nahi mungkar buat tp amar ma'ruf tinggal.. Mari kita muhasabah balik diri kat kategori mane kita berada:

1. saya dah beriman, saya dah percaya keenam2 rukun iman dgn hati, lisan dan melalui perbuatan..amar ma'ruf nahi munkar tu byk lagi org len yg lebeh alim leh wat

2. alhamdulillah setakat ni iman saya mant0p lagi, bukan tu je tapi siap salu suh org wat benda2 baek nih..amar ma'ruf kan.. tapi bab tegur2 org wat silap nih..alaaaa~kubur kan lain2, lagipon saya pon kadang2 wat gak bnde tuh

3. Menjaga Iman+ amar ma3ruf+ nahi munkar itulah saya lakukan tiap2 hari

Pikir2la balek kat mane kita berada.. mmg la kita bukan perfect. Dah name insan maksudnye pelupa. Kadang2 kita lupe nikmat yang Allah dah beri dan pd masa yg same kite mengkufuriNya. Sume org nak masuk SYURGA tapi berapa ramai yg strive hard to get into JANNAH. Sekadar omong kosong tak cukup, kita kena bangkit n selesaikan duty kita as caliph@khalifah di muka bumi ini. Hidup susah di Dunia kerana menegakkan Islam insyaALLAH balasannya terjamin di Akhirat kelak. Janganlah kita jadi seperti


Mengapa kamu menyuruh org lain mengerjakan kebaikan sedang kamu melupakan dirimu sendiri padahal kamu membaca Kitab? Tidakkah kamu berfikir? (2:44)

Di sini disertakan lagu nasyid 3aidun by Muhammad Husayyan bersama liriknya



Hab Aidun - Muhammad Husyan

3AIDUN
MUHAMMAD AL-HUSAYYAN
Album : Mawlay

'Aidun...'Aidun...'Aidun

Ummatal Qur'ani Aana An Taqumi Min Jadid
An Tu'idil Khaira Lil Ardhi Tu'tina Bi Jud

Aaaaa....Aaaaaaa....

Ya Ibadallahi Hayya Balligh Da'wata Lina
Wansyur Dina Jamilan Jalla Isyraqan Yahtawina

Wahmil Jidda Bi Qalbin Ya'rifu Haqqa Yaqina
Yarkabu So'ba Wa Yamdhi Fil'Ula Najman Laha Fina

Qum Bismillah Warfa' Arkan
Kam Billah Qamat Amjad
-------------------------------------------------------------------------
((Translation in Malay) Terjemahan Oleh : WeWR Entertainment

Kembali...Kembali...Kembali
(Sepatutnya orang yang kembali, tapi saya ingin sesuaikan dengan lagu)

Ummat Al-Quran, sekarang tibalah masa untuk bangkit semula,
Mengembalikan kebaikan kepada bumi dengan sesungguhnya,

Aaaa Aaaaa

Wahai hamba Allah marilah, sampaikan dakwah kita,
Sebarkan agama yang cantik agung memancar tinggi di atas kita.

Dan pikullah beban dengan hati yang tahu kebenaran dan yakin
Menunggang kesusahan dalam ketinggian bintang di dalam diri kita

Bangunlah dengan nama Allah dan tegakkan rukun
Berapa ramai yang bersama Allah, dapat menegakkan kemenangan?


1 comment:

biscuck said...

walaupon tu je perkataan yg paham dat night..tp cukop memberi peringatan buat kite..

kitelah sebaik ummat klu kite ikut ape yg Allah suruh tu..

baik di mata Allah itu lebih berharga dr mata manusia..

jom!

ya Allah, thabatkan hati kami...
ameeen..

i'll be with u in every step of our da3wa..n i hope we can stand with all happiness n sadness together~.. (broken english..haha.sory a mmg x pakar dlm sume jenih bhasa)